Skrivet av: moanaforgus36 | december 15, 2019

Colombia del 2, Medellin

Santa Marta 15 december 2019

Vi är tillbaka i båten efter fem dagars intensivt turistande tillsammans med Krista och Phil. Vi har besökt Colombias näst största stad Medellin med 2,5 miljoner innevånare.

Läser man på Wikipedia om Medellin står det att ”stadens kärna präglas av skyskrapor, köpcentrum och nattliv. I utkanterna av staden ligger slumkvarter med folk som tvingats fly från väpnade konflikter i landet.” Stan är också berömd för att knarkkungen Paolo Escobar hade sin bas här på 70 och 80-talet.

Låter inte så kul kanske men vi hade ju hört mycket gott och att stan var värd ett besök.

Det visade sig stämma! Vi mötte positiva och stolta colombianer som absolut inte är trötta på turister utan välkomnar oss. Och vi upplevde ingen otrygghet när vi var ute och gick eller åkte Metro. Det är rent, snyggt och välordnat som vilken europeisk stad som helst.

Så här kommer det måånga bilder 😄

 

Vi flög inrikes med Vivaair till Medellin. Det tog bara ca 1,5 timme. Jag kunde njuta av utsikten över de snöklädda bergen Sierra Nevada de Santa Marta.

 

Vi hyrde en stor fin Airbnb-lägenhet i stadsdelen El Poblado. Utsikten över stan som klättrar upp på berget var häftig.

På kvällen såg vi stan glittra upp över bergen.

 

Stan var grönare än förväntat, klimatet är ”ständig vår”. Det betyder som svensk sommar med 20-25 grader på dagen och runt 17-19 på kvällen.

 

Tobbe och Krista hjälptes åt att navigera till tunnelbanan med hjälp av Maps.me-kartan. Funkade fint!

 

Medellin har även cable car, en linbana, som ingår i det ordinarie allmänna transportnätet. Allt känns väldigt modernt och väl underhållet, inget skrammel eller rassel. Här tog vi en tur upp till ett bostadsområde uppe i bergen.

 

Turen gick över plåttak och gröna kullar med höghus här och var.

 

Här serverades traditionell colombiansk mat. Vi lunchade på arepas och empanadas, majsbröd och en slags piroger. Och torta de carne, som var som friterad hamburgare.

 

De laddar för julen och pyntar massor.

 

Colombianska ungdomar spelar fotbollsmatch.

 

Vi tog en guidad tur i Comuna 13, en av sexton comunas i Medellin. Vår engelskspråkige guide Luis bodde i området och var en av många som lotsade turister här. Den här delen av Medellin ansågs för inte så länge sedan som en av de farligaste stadsdelarna i världen baserat på antalet mord. Här flödade knark- och vapentransporterna och inga vanliga vägar ledde mellan de ruckliga husen.

 

Här ser man bilder på området före upprustning (i svart-vitt) och efter. Man har anlagt ordentliga vägar, rustat hus och satt in flera rulltrappor för bättre framkomlighet. På vänstra bilden högst upp syns taken på rulltrapporna.

 

I Comuna 13 finns massor av muralmålningar, konstverk målade på murar och hus. Mural är inte graffiti utan konstverk som är tillåtna.

 

Varje målning har en djupare mening. Här är det en konstnär från Colombia och en från Venezuela som samarbetat. Den ska symbolisera svårigheten att lämna sitt hem som många av de som flytt från Venezuela har gjort.

 

Vilken konstutställning det var! I och med upprustningen och alla muralmålningar har det uppstått ett intresse att besöka området. Och när vi turister vågar oss hit skapas arbetstillfällen med restauranger och affärer.

 

Här är det en målning om slaveriets kedjor.

 

En M-bil 😋

 

Vi besökte ett par konstnärer i området också.

 

Den absoluta favoriten!! En chilensk konstnär har målat. Kvinnan på målningen symboliserar att vi alla är lika under huden. Nyckelhålet i hennes panna visar att vi behöver låsa upp våra sinnen. Nyckeln till låset bärs av tre fåglar i Colombias färger 🇨🇴. Fåglarna flyger fritt utanför buren, som kan öppnas och stängas som man vill (fönstret). Den här berörde!

 

En uppmaning till barnen.

 

Här visade vår guide stolt att husen formar ett hjärta. ❤️

 

Vi avslutade med Michelada, en öldrink. Man väljer fruktsmak, och den med passionsfrukt var supergod. Frukt, juice och öl blandas i ett iskallt glas med limesalt på kanten.

 

En kväll var vi i Parque Norte där det var ljusfest. Runt och i en liten sjö i parken var det otroligt många ljussatta figurer. Ankor, fiskar, ananaser, träd, grisar och lite mer julbetonat. En riktig folkfest.

 

Det var mycket folk som strövade runt.

 

Det var ett stort bolag, EPM, som var huvudsponsor. De håller på med el, vatten och gas i Medellin.

 

Det blev också en tur på ett närbeläget kaffeplantage. Far och son, båda hette Pablo, guidade runt oss bland kaffebuskarna. Här plockar de kaffebären nästan hela året. I Minca där vi också kollade in kaffeodling var det skördetid endast i november-december.

 

Bönorna är klara för rostning när skalet är borta.

 

Vi provsmakar kaffe från farmen. Det var väldigt gott, inte starkt men smakrikt.

 

Som avslutning besökte vi ett kaffelaboratorium där vi fick blindtesta riktigt fint kaffe, nr 1, bra kaffe, nr 2 och fulkaffe nr 3. Kaffe 1 och 2 exporterar colombianerna, och sen dricker de själva nr 3. Vi tyckte ju faktiskt att 1 och 2 var lite svagt och att nr 3 smakade mest kaffe, men smaklökarna är olika.

 

Många olika kaffebär finns det. Fast kaffebusken heter Arabica.

 

Lite kortspel i lägenheten på kvällen. Vi fick lära oss ett nytt roligt spel, Card Golf, av Phil och Krista.

 

Vi tog bussen ett par timmar öster om Medellin till den lilla stan Guatape och klippan Piedra El Penol.

 

Toppen på klippan är 2135 meter över havet, men själva klippan är bara ca 200 meter. Den är av granit och kvarts och man har byggt ett trappa med 740 steg upp till toppen längs den norra delen. Vi fick stanna några gånger för att hämta andan när vi gick upp.

 

Belöningen när vi kom upp till toppen var förstås en fantastisk utsikt. En jättestor insjö brer ut sig nedanför.

 

Trapporna nerför var byggda innanför trapporna som ledde mot toppen.

 

Vi promenerade från klippan nån timme till själva lilla stan Guatape.

 

Vi skulle kunnat ta en sån här liten tuc-tuc, men det var skönt att gå.

 

Guatape är berömt för att vara så färgglatt.

 

Torget mitt i stan.

 

Paraplytak skyddar mot solen.

 

Väl hemma i Santa Marta Marina igen kom ytterligare en svensk båt. Vi gick ut på en trevlig kväll hela svenskgänget från Bliss, Hakuna Matata, Major Tom och Moana. Fyra svenska båtar på samma ställe här i Colombia! Men i morgon är vi bara två kvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Responses

 1. Halloj! Vilken utveckling Colombia har haft. Kanske goda förändringsideér som ni kan lansera i moderlandet? Ni har det ju himla fint Här hemma är det lite dumheter varvat med julkonserter, ingen snö i sikte. Kramar!

  • Tjao, det är nog tur att du har lite dumheter annars skulle du bli rastlös. Behövs fler Kling o Klang hemma (kvarterspoliser). Verkligen lena o behagliga mänsker här👍🇨🇴😍Kramar

 2. Vilken upplevelse!
  Blir lite fundersam över hur de kommit till bukt med kriminaliteten i slumorådena. Har de ”byggt bort problemen”? Gissar i så fall att många av de som bodde där tvingats bort, alternativt fått jobb?
  Ha det så skönt och Feliz Navidad!

  • Tjao, vi vet egentligen inte hur stor kriminaliteten är här. Men vi känner oss trygga och folk säger att ni behöver inte vara oroliga. Men det är mycket poliser på gatorna. Vi behöver fler Kling o Klang i Sverige.

  • Ha det gott👍😍🇨🇴Kramar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: