Skrivet av: moanaforgus36 | december 7, 2019

Colombia del 1, Santa Marta och Minca

Santa Marta 7 december 2019 🇨🇴☀️

Oj vad tiden går, nu har vi varit här 2,5 vecka. Harmonium Cays med kanadensarna Phil och Krista har också kommit hit. Att få ordentlig klarhet i vad som gäller för incheckning, tillstånd för båten och hamnavgifter är inte lätt i sydamerikanska länder. Tillståndet gäller i 6 månader och kostade 1000 kr. Marinan är säker och allt funkar, dessutom är alla marineros väldigt snälla och hjälpsamma.

Marinan är lugn även om det blåser en del, vilket det gör ibland. Det finns gott om plats i marinan. Det går att ta upp båten på land några dagar för att utföra jobb. På land ligger en L 32, Rebeca, som ägs av en colombian. Tänk att Laurinkostrarna finns överallt.

Totalt sett är Santa Marta är en väldigt mysig plats. Det enda minuset är att det är lite för varmt, 30 grader eller mer dygnet runt.

På måndag flyger vi till Medellin och är där 5 dagar och veckan därpå blir det några dagars utflykt till Cartagena. Men mer om det senare.🇨🇴😎

 

Marina Santa Marta är den första marina vi varit i som praktiserar fingeravtrycksläsare istället för passerkort. Funkar ok till duscharna men inte vid marinagrindarna. Men där finns alltid en vakt som får öppna istället.

 

Längs strandpromenaden finns statyer som ska hedra ursprungsbefolkningen.

 

Den här bilden har jag tagit från nätet och den visar en man från ursprungsbefolkningen Wiwa Sierra Nevada indianerna. Vi har sett några av dem nere i Santa Marta, men de håller sig helst långt uppe i bergen. De har en klok grundtanke att om man tar något från jorden ska man lämna något tillbaka. Sierra Nevada de Santa Marta är ett bergsmassiv där högsta toppen är 5700 m över havet. Närheten mellan de höga bergstopparna och havet är unik, endast drygt fyra mil mellan kust och toppen. Indianerna tuggar enligt gammal tradition coka-blad från bergen, som de sedan blandar i munnen med malda snäckskal från havet. Snäckskalsmjölet har de i behållare som den han har i handen. Det tas upp i lämplig mängd med hjälp av pinnen. När det blandas i munnen ska det bli en uppiggande effekt och man ska orka gå länge. (Nej, vi har inte provat det 🙂

 

Vi tog bussen upp till närbelägna byn Minca där vi tillbringade några dagar med vandringar i bergen.

 

 

I bergen växer kaffebusken Arabica och skördetid av de röda kaffebären är november-december. Så det var plockare lite här och där.

 

Efter en brant och svettig vandring pustade vi ut på vår Bed&Breakfast några kilometer från Minca. En liten kaffefarm där vi hyrde ett rum. Hammockarna var sköna att vila i. Tobbe snarkade in direkt 😴

 

Så här ser kaffebären ut när de växer.

 

På kaffefarmen fick vi lära oss hanteringen från kaffebär till kaffetår av vår guide Saddam (från för övrigt var från Venezuela som så väldigt många andra som vi stött på)
Kaffebäret ska rensas från det röda höljet, och själva bönan ska torka. Här mortlar Tobbe och Saddam på gammalt vis för att få bort det torra skalet runt bönan innan den kan torkas igen och slutligen rostas. Och malas förstås. Vi pressar ju kaffe i båten, och fick lära oss att vattnet inte ska vara kokhett. Det ska svalna något innan man häller det på kaffet så smakar det bäst. Ja vilket hantverk! Och kaffet blev jättegott.

 

Det var en fantastisk vy över bergen, havet och Santa Martas glittrande ljus som vi kunde njuta av på kvällen. Dessutom svalt och skönt. Vi fick köra långbyxor och tröja på kvällen – skön kontrast till den 30-35-gradiga värmen nere i Santa Marta.

 

Utsikten från duschen var jag bara tvungen att dokumentera också…kolibrier och små papegojor i buskarna och träden utanför och många vackra fjärilar. Och ja, det är bara öppet, inga fönster behövs här.

 

Vill-ha-stolar på verandan vid vårt B&B. Colombianerna gillar verkligen färg!

 

Julstjärnorna blommade i bergen.

 

Den här har jag inte sett förut. Kotte eller blomma?

 

Längs vägarna körde motorcykeltaxi för de som inte ville gå. Ett poppis ställe var ett vattenfall, Pozo Azul. Där sålde de grillad banan med ost och marmeladbitar. Låter konstigt men var faktiskt gott. Kostade några tusen pesos, motsvarande inte ens en tia i svenska.

 

Rätt som det var kom den här killen bärande på tio meter bambu.

 

Bambusnåren är enorma.

 

Vi gick från Minca upp till Casa Elemento, ett annat ställe med härlig utsikt, ett hostel och en restaurang och bar. Grejen där är att de har ett par stora nät man kan ligga och gunga i medan man njuter av utsikten. Ett coolt ställe att besöka för framför allt unga backpackers. Vi höjde medelåldern ordentligt kan man säja…

 

Tillbaka i Santa Marta. Här klipper sig Tobbe för 7000 pesos, det är bara ca 20 sek. Billigast hittills. Betalar med kort gör vi bara på större supermarket, annars är det kontanter som gäller här, colombianska pesos.

 

Överallt säljs juicer, kaffe, majsbröd, dricka och allt möjligt hantverk. Här har de tagit tillvara plastkorkar i colombiafärger att pryda sina korgar med.

 

Alla dagar är det ungefär samma väder, sol sol sol, kanske lite moln, varmt, 30-35 grader. Och lite vind, ibland helt vindstilla (då kommer moskiterna) och ibland väldigt blåsigt. Men plötsligt hände det faktiskt att vi fick en stunds regn. Det var skönt. Men gatorna i stan blev till små floder.

 

Frukt och grönt köper man med fördel från försäljare som går runt med vagnar i stan. Colombia odlar det mesta, bananer, avokado, lime, mango, tomater, ananas mm. Och lulo, en exotisk frukt från Colombias högland som de pressar till en fantastiskt god juice. Colombianerna gillar juice.

 

En inhemsk rätt som säljs överallt är arepas. Arepas är majsbröd som man äter på flera olika vis, bara tunna som steks till frukost, eller som här lite tjockare med ost eller fyllning av kyckling.

 

Tragiskt nog finns även det här till försäljning. Färgglada korgar och väskor, hantverk gjorda av sedlar från Venezuela! Även hela sedelbuntar säljs. Venezuelas valuta verkar inte vara värd något längre. Det är många människor som flyttat från Venezuela för att få någon slags försörjning här i grannlandet Colombia.

 

Santa Marta är en väldigt levande liten stad med ett myllrande folkliv på vissa gator och lugnare på andra. Alla bilar, motorcyklar och bussar tutar, man får verkligen se sig för och kuta över gatorna ibland. Häftiga målningar på många hus. Och väldigt vänliga och hjälpsamma invånare som gärna hälsar glatt Buenos dias även på oss gringos. Men det är få som kan någon engelska. Det är stapplande spanska och teckenspråk som gäller för oss.

 

En lugn gata på morgonpromenaden. Gatorna har inga traditionella namn, utan de som går från havet och upp i stan heter Calle 24, Calle 23, Calle 22 osv. De korsande gatorna som går parallellt med havet heter Carrera 1, Carrera 2, Carrera 3 osv.

 

Utsikt från sittbrunnen. Från nocken på bryggan går ett par båtar ut dagligen med turister. Många colombianer reser hit på sin ledighet.

 

Vattnet här på marinan är drickbart säjer en del, men andra säjer att det inte är det. Kokar man det ska det i alla fall funka till matlagning. Så vi bunkrar köpevatten för rent dricksvatten. Billigast köper man det i plastpåsar om 6 liter. Så vid varje morgonpromenad blir det ett par påsar eller vattendunkar. Det kommer att behövas senare till San Blas. Vi har ju ingen watermaker men stora vattentankar.

 

 


Responses

  1. Halloj lyckostar! Verkar mysigt i Colombia. Lite konstigt, för inte så många år sen var det mera no,no pga maffian, knarket etc. Här hemma grått, regn och runt nollan och dumheter! Kram Ola &Torunn

    • Ja, var nog lite osäkrare i landet tidigare. Men knark säljs det fortfarande och senaste året mer än tidigare. Ni får se fram mot fina Skottland i sommar. Lite långt för Vindleka. Kramar👍🇨🇴


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: