Skrivet av: moanaforgus36 | mars 10, 2018

Iles du Salut – Djävulsöarna utanför Franska Guyana

25-28 februari 2018 ankrade vi vid ögruppen Iles du Salut efter 9,5 dygns segling från Jacare, Brasilien.

Öarna hör till Franska Guyana som i sin tur hör till Frankrike. Så här gällde euro som valuta igen, och den franska gästflaggan. Vi hade fått rådet av andra seglare att ankra i den södra viken vid ön Ile Royal. Och att inte försöka segla emellan öarna eftersom tidvattnet är väldigt starkt där.

Till Ile Royal går det turbåtar från fastlandet, så på förmiddagarna kom det en del besökare. Ön har en restaurang och lite hotellverksamhet, men annars är det lugnt. Det går fina promenadvägar runt ön, och naturen är ibland djungelliknande.

På de här öarna byggdes fängelser och fångar skeppades från Frankrike till Franska Guyana från mitten av 1800-talet fram till 30-talet. Inte förrän 1953 la man ner verksamheten. Tusentals sattes i fängelse och arbetsläger i djungeln vid Saint Laurent på fastlandet, och flera tusen sattes på de här öarna.

Vi besökte inte de två andra öarna. Till Ile Saint-Joseph, där det också finns fängelseruiner, hade man kunnat ta dingen om vår utombordare fungerat. Men den funkade inte just då.

Härifrån seglade vi sen mot Franska Guyanas fastland och gick till Saint Laurent i Maroni river. Mer om det i nästa inlägg.

Iles du Salut är en ögrupp på tre öar, Ile du Diable (Djävulsön), Ile Royal (där vi ankrade) och Ile Saint-Joseph. De ligger åtta distans utanför kusten och hör till Franska Guyana.

 

Mörkret föll snabbt efter att vi ankrat, så vi hann inte få i jollen förrän dagen därpå. Så vi tog lite kvällsmat med filmtajm och Papillon med Steve McQueen och Dustin Hoffman. Nu ska ju filmen vara inspelad en hel del på Jamaica, och den kanske inte är riktigt sann i alla scener, men det kändes speciellt att faktiskt vara framme vid Djävulsöarna.

 

Vi hade en lugn och skön ankringsplats. Och det var tur, för utombordaren till jollen började krångla. Så vi fick ro i land i stället.

 

Väl i land gick vi på gungiga ben upp mot öns enda restaurang. Ett par franska seglare vi mött i Jacare hade mailat till oss om de här öarna, och enligt dem var maten väldigt god där. Speciellt efter 10 dygn på havet 😊

 

Utsikten från restaurangen var över Djävulsön. Och maten var trerätters, franska köket i toppklass. Vi bara njöt.

 

Det kom nyfikna apor och sprang runt oss. Och den här spanade in det lilla sockerpaketet som låg bredvid kaffekoppen och snodde det blixtsnabbt!

 

Vackra påfåglar höll sig runt restaurangområdet. De ville gärna ha en brödbit.

 

Här och där gick stora marsvinsliknande djur omkring och betade. De visade sig faktiskt vara släkt med marsvin, de heter kapiay, eller vattensvin på svenska, och ska vara världens största gnagare.

 

Ile Royal är en väldigt grön ö.

 

En del fängelseceller var i ruiner.

 

Det som förmodligen varit vakternas och fängelsechefernas bostäder låg som i ett eget kvarter.

 

Cellinspektion. Såg inte så mysigt ut.

 

Den här celldörren såg ut som i Papillon-filmen.

 

En stor hårig spindel knallade bland löven.

 

Djävulsön. I filmen satt Papillon ett tag på just Djävulsön, men i verkligheten ska han ha suttit på Ile Royal.

 

Tobbe och Göran på vår internetbänk. Här funkade telefonerna bäst. Utsikten är över sundet mot Ile Saint-Joseph där det också satt tusentals fångar. Mellan öarna ska man inte segla eftersom tidvattnet är starkt där.

 

Aporna hoppade runt i träden och var nyfikna på oss.

 

😊🇸🇪⛵🌴☀🌺

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: