Skrivet av: moanaforgus36 | augusti 9, 2016

Biscaya

Port Louise 4/8 torsdag
Vaknar till återkommen värme, gårdagens mulväder har dragit bort. Göran har kommit ombord för att vara med på seglingen till La Coruna. Vi fyller diesel, som heter gazoline på franska. Väl ute på böljan och efter att ha tittat på väderprognosen ändrar vi planerna och hoppar över Belle Ile. Sätter kursen direkt till La Coruna, Spanien. Lite tråkigt och missa Belle Ile. Men bra vindutsiketer styr seglaren. Och så har jag, Tobbe fått ljumskbråck och vill komma till den spanska sjukvården för ev operation.
I den västliga vinden får vi börja med bidevind, genua 52 m2 och 2 rev i storen. Med två rev i storen klarar vi vindstyrkor från 4 – 25 m/sek. Upp till 18 m/sek anpassar vi segelyta genom att justera genuan eller focken som båda sitter på rulle. Om vinden är mer än ca 18 m/sek kan vi strypa storen helt och bara segla på revad fock, inrullad. Alternativt ta det det tredje revet i storen och behålla inrullad fock, vilket ger bättre balans.
Som förutspått vrider vinden till NW på kvällen och seglingen blir behagligare, härligt och höra ljudet när skoten slackas. Fredagsmorgon kommer vi in i den vindlösa högtryckszonen. Järngenuan får tala fram till kl 3.30 på lördagsmorgonen. Eva passar på att bada i det 26-gradiga vattnet. (Kändes lite overkligt med över 4500 meter vatten under sig) Så kommer den utlovade friska NO vinden och Moana forsar fram med 2 rev i storen och inrullad fock. Få fartyg har vi sett och tråkigt nog ännu färre delfiner, endast 4 st vid ett tillfälle. Fisket har inte heller gett något.
Men solen och stjärnorna på den klara himmelen och marelden har verkligen förgyllt tillvaron.
Göran är först att se Spaniens höga kust och mot slutet seglar vi nära kusten med fina vikar och vita stenhus lyser på bergen. Mörkret hinner lägga sig när vi seglar in i hamnen som ligger inne i staden. Vi fick en lugn överfart, skönt att få slippa känna på Biscayas vresiga sida.

Överfarten var 335 sjömil och tog 2,5 dygn.

Göran vid ratten

Göran vid ratten

 

Vindrodret styrde fint.

Vindrodret styrde fint.

 

Forsande segling den sista tredjedelen på Biscaya

Forsande segling den sista tredjedelen på Biscaya

 

Vi fick njuta av solnedgången när vi seglade längs spanska kusten.

Vi fick njuta av solnedgången när vi seglade längs spanska kusten.

 

I La Coruna la vi till i hamnen närmast centrum, Real Club Nautico. Trivsam och bra hamn. Och vi är minsta båten i hamnen, trots våra 36 fot (vi är sexa från vänster).

I La Coruna la vi till i hamnen närmast centrum, Real Club Nautico. Trivsam och bra hamn. Och vi är minsta båten i hamnen, trots våra 36 fot… (vi är sexa från vänster).

Biscaya video 2016


Responses

 1. Skönt att höra att ni klarat av Biscaya i i bra väder och är tryggt i hamn. Låter härligt med bad. Hörde om ljumskbråcket på boulen😟 Jobbigt!! Men de har utmärkt sjukvård i Spanien.
  Nu är sommaren slut härhemma. Blåsigt, ruggigt och jag börjar jobba idag. Boulturneringen med fest är avklarad (med överraskande resultat för Carin o mig). Nu väntar båtklubbsfest på lördag och sen är sommaren definitivt slut. Men för er bara fortsätter den😊😎. Följer er och får åka lite snålskjuts 🌞
  Kram Yvonne

  • Tja kul o höra från er o grattis till storslammen i boulen! Ja vi följer värmen söderut med besök i alla vikar med fiskehamnen. Siktar på Lagos i slutet av oktober. Bråcket gör inte ont får se vad som händer vidare. Nu kommer segelskepp till kajen, Tall Ships Race. Ligger 6 svenskar i hamnen. Bavaria 46 ska lägga upp båten i Frankrike.
   Kramar till Kentta o Yvonne!

 2. Jag trodde aldrig att ……..
  Jag skulle få korsa Biscaya med segelbåt, men så blev det.
  Seglare får starka upplevelser både på dagen och natten, nuförtiden inte så vanligt för mig.
  Skådespelet från hav och himmel är starkt, även delfiner, mareld, med mera…
  Varierande vindstyrka, ja även stiltje och Eva bada mitt i Biscaya.
  Härligt.
  //Göran

  • Tja Göran, nu har vi fått bra WI-FI. Härligt o höra din kommentar! Och nu har vi hela tiden god värme. Välkommen tillbaka till nästa seglats när du blir sugen igen. Ha det bra!
   Eva o Tobbe


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: