Skrivet av: moanaforgus36 | juli 22, 2016

Scillyöarna

Vi seglade direkt 215 sjömil till huvudön St Mary’s på Isles of Scilly som vi kom till den 15/7, och det tog ca 38 timmar. Seglingen gick bra, vindarna var seglingsbara större delen av färden. Dock fick vi dimma i ungefär ett dygn. Oj vad skönt att ha den nya radarn vid sånt väder. Man känner sej rätt liten i nattmörkret på sitt pass när man hör storbåtarnas motorer, ser dem på radarn, hör deras mistlurar dåna, men man ser dem inte med blotta ögat. Man ser bara några meter utanför båten.
Något väldigt roligt var att vi äntligen fick ordentligt delfinbesök. En flock på ca 10 st lekte runt Moana under våra förtjusta tjoanden. Det är verkligen glädjefyllda djur.

Dimman lättade frampå morgonen, och i värme och solsken la vi till på en boj i viken utanför huvudorten Hughtown, som har ca 1700 invånare. Totalt har öarna ca 2000 invånare, och hör till Cornwall.
Det är förståeligt att det är ett attraktivt ställe för turister och seglare, mest engelsmän men även en del fransmän, holländare och belgare. För det är en mysig ö med skön stämning.
Vi fick jollebesök som hastigast också, av fyra svenska ungdomar i en OE32, Aela, som låg på svaj längre ut. De hade sett oss på AIS-en och var på väg in mot stan. De planerar att vara ute i tre år och segla jorden runt.

Den gamla huvudorten, Old Town, promenerade vi till. Där fanns också en stenkyrka från 1300-talet kvar. Old Town var Scillyöarnas huvudhamn då, och trafikerades av handelsmän i skepp från hela världen. Vegetationen är frodig, på sina håll med tropiska inslag av palmer, och i de små välskötta trädgårdarna prunkar blommor och jättekaktusar.

Belgarna Bob och Jeanine i grannbåten, en Spirit 38, bjöd över oss till dem. Ett holländsk par var också med, och vi fick en trevlig kväll tillsammans.

Vi vaknade upp till Moanas guppande då vinden vänt. Men frukosten avnjöts i värmande solsken, det är härligt. Mitt på dagen den 19 juli kastade vi loss och tuffade mellan klipporna mot grannön Tresco. Som att navigera i skärgården. Atlantdyningarna rullade dock under Moana. Ankrade i en djup vik med utsikt över Atlanten, både för- och akterut. I det blickfånget firade vi med champagne att vi varit ute och seglat i 7 veckor i sträck, det är rekord.

Den botaniska trädgården Tresco Abbey Garden besökte vi. Den grundades 1834, och där finns växter och blommor från hela världen. Ett rofyllt och mycket vackert ställe.

21/7
Seglingen mot engelska fastlandet, Newlyn på Cornwalls södra ände, blev det sen. En riktigt härlig smörsegling i solsken, halvvind, storsegel, genua och 6-7 m/s.
Framåt kvällen nådde vi Newlyn, som är en fiskehamn i första hand, men har några gästplatser längst ut på en pontonbrygga. Kul med en hamn som inte är så turistig. Här ligger vi bredvid en annan svensk båt, Maxi 95: an Lady Elaine, med Sören, vars blogg vi följt i vinterrusket när han seglade i Karibien. Nu är han på väg hem till Sverige igen. Kul att träffa honom.

Här i Newlyn blir vi kvar några dagar och cyklar runt på Cornwall.

En av våra delfinvänner, en sadeldelfin.

En av våra delfinvänner, en sadeldelfin.

 

Solen försökte tränga igenom dimman.

Solen försökte tränga igenom dimman.

 

Huvudgatan i St Mary's.

Huvudgatan i St Mary’s.

 

Kul affär som dessvärre hade antingen stängt för lunch eller stängt för dagen.

Kul affär som dessvärre antingen hade stängt för lunch eller stängt för dagen.

 

Viken vid St Mary's.

Viken vid St Mary’s.

 

Engelsk humor 😉

Engelsk humor 😉

 

Gigantisk rabarber 😀

Gigantisk rabarber 😀

 

Ruiner i Abbey Garden.

Ruiner i Abbey Garden.

 

Abbey garden, ett gammalt lusthus med mosaikväggar av snäckor.

Abbey garden, ett gammalt lusthus med mosaikväggar av snäckor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Moanas nytvättade och vaxade akterspegel!

Moanas nytvättade och vaxade akterspegel!

 

Moana på svaj vid New Grimsby, Tresco. Det behövdes några omtag innan vi fick ankaret att fästa ordentligt.

Moana på svaj vid New Grimsby, Tresco. Det behövdes några omtag innan vi fick ankaret att fästa ordentligt.

Förtöjda i Newlyn. Vi är fyra från vänster, och vi ser små ut bredvid en engelsk Moody.

Förtöjda i Newlyn. Vi är fyra från vänster, vi ser små ut bredvid en engelsk Moody.


Responses

  1. Hallå storseglarna! Förstår att ni trivs som delfiner och upplever massor. Kul! Vi puttrar just nu ner mot Grenå. Bleke och varmt. Lyssnar på P4 från Sverige. Kramar Ola&Torunn

    • Halloj! Kul att ni också verkar ha det bra, och får lite värme. Vi har cyklat hela dan och ska pusta över a nice cup of tea snart. Kramar!

  2. Härligt! Vi ligger i Rassa vikar söder om Nynäshamn.

    • Låter skönt. Ja vi har hört att det är varmt och skönt i Svedala.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: