Skrivet av: moanaforgus36 | juni 25, 2016

Kirkwall, Orkney

Seglingen från Westray till Kirkwall var behaglig, i solsken, lätt medvind och medströms. Vi var uppe i 9 knop ibland, bara med fock och storsegel.
VHF-en var inställd på kanal 16 som vanligt, och vi njöt i solen. Plötsligt hör vi Shetland radios anrop till en båt i nöd. Mayday, mayday. All annan trafik på kanal 16 blev tyst, och vi hörde vad Shetland radio sa till den nödställda båten, men vi hörde inte inte när båten svarade. Båten var öster om Orkney, en bit ut i Nordsjön. Dramatiskt att följa hur de ropar att det var man över bord, och att räddningshelikopter var på väg. De fick upp den nödställde i båten, och helikoptern fick honom till sjukhus.
Vi fick senare reda på att det var en fiskebåt,som brukar fiska krabba, som var den nödställda båten. Och att fiskarens liv inte gick att rädda. Tragiskt.

När vi kom till Kirkwall förtöjde vi bredvid en båt som hade lämnat Westray när vi var där. Det var ganska hårda vindar när de gav sig av. Båten såg lite märklig ut i fören nu, och av en tidigare Westray-bekant -seglaren Willy – fick vi senare höra varför. Bultarna till förstaget hade lossnat så att staget brustit, varpå fladdrande försegel och stag gjorde båten manöveroduglig då de hamnat i mötande tidvattenström och vind. Kraftig vind åt ena hållet och tidvattenström åt det andra ska man undvika. Det blir turbulent då. Sjöräddningen fick göra en insats även där, och det slutade lyckligt.

Ja, man ska ha respekt för havet. Och underhålla båten. Ganska mycket tid går åt till underhåll och att kolla vindar för nästa färd. Det här är lågtryckens land, och man får pricka in överfarterna däremellan. Och stämma av att man passerar vid rätt klockslag så att det är medströms i sunden. Mycket spännande att hålla rätt på.

Vi hittade en bra båtbutik i Kirkwall, med rätt tillbehör, och har nu installerat en nivåvakt till länspumpen och en backventil så inte vattnet kan rinna in i båten. Länspumpen hade fått baksug så vi fick in vatten i kölsvinet lagom till midsommarsillen igår. Inge kul! Det blev lite jobb, svampa och torka, men sen smakade sillen och nubben gott!

Vi planerar att i morgon bitti gå till Stromness på sydvästra Orkney. Det är 36 sjömil, och vi startar 07.10 för att tidvattenströmmarna ska vara med oss 😀

Nu blir det en stund på en musikpub 🎶🎶🎶

Hamnen i Kirkwall

Hamnen i Kirkwall

 

image

Midsommarblommor och majstång förstås

 

Ola och Torunn sjöng vackert

Ola och Torunn sjöng vackert

 

Nivåvakten i kölsvinet

Nivåvakten i kölsvinet

 

Tobbe mekar nere i sittbrunnsluckan

Tobbe mekar nere i sittbrunnsluckan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: