Skrivet av: moanaforgus36 | juli 28, 2014

Nordsjön – Limfjorden – Anholt – Helsingborg – svenska sydkusten

Söndag 20/7 seglade vi ut från Inverness i svag vind. Några sillvalar och en delfin visade sig till vår förtjusning i solskenet. Väderprognosen för Nordsjön spådde att vi skulle få nord-nordvästlig vind till en början, som efter ett par dygn skulle bli svag nordost-ostlig.

På morgonen därpå gick vi in i Fraserburghs hamn, sista utposten på Skottland, för att tanka diesel eftersom det fanns risk för svag motvind under lång tid. I hamnen simmade två stora sälar. Vi möttes av höga hamnpirar som är avsedda för fiskebåtar och andra större fartyg. Men vi fick hjälp av en vänlig hamnkapten som såg till att det kom en tankbil (!) till kajen och vi fick även extradunkar med diesel. Vi fick även krabbor som vi senare kokade till lunch.

image

Tankbil på kajen.

image

Robban med den smarriga lunchen.

Vi kastade glatt loss efter ett par timmar, och kunde i NV vind ca 8 m/s hissa segel och ställa in vindrodret på ostlig kurs 330 NM mot Thyborön vid Limfjorden.

image

Tobbe spirar genuan.

Framåt kvällen fick vi stötta med motor. Under natten var det dimma och dis. Delfiner kom på besök vid flera tillfällen. Vid ett tillfälle under natten, i mörker och dis, syntes de i ett fluorescerande sken när de simmade i raketfart bredvid och under båten. Mäktigt!

image

Tisdagen bjöd på bleke så det blev motorgång. Middagen grillade vi, och kunde sen njuta av den på dukat bord i sittbrunnen! Mitt på Nordsjön!!

image

Bra med grill på akterpulpit.

Och Skottland då: Väldigt vacker och mäktig natur, kul med alla sälar, fåglar och delfiner, trevliga orter med otroligt vänligt folk, och spännande segling i tidvatten. Men högre temperatur och mindre nederbörd hade inte varit så dumt.

Onsdag vid 17-tiden kunde vi angöra Danmark. Vilken skön värme vi möttes av, och 24 grader i vattnet! Vi la till i Thyborön som är en gammal mysig fiskehamn och numera en turistort med långa fina stränder.

image

Amie ser Thyborön.

image

Robbans ståndsmässiga förtöjning.

image

Moana i kvällsljuset.

Torsdag den 24 juli kl 5 kastade vi loss för att gå genom Limfjorden, 90 distans. Det är några broar som öppnas mellan kl 6 – 21. Första delen av Limfjorden är riktigt trivsam. Vi färdades tillsammans med många andra båtar. Aalborg på andra sidan blev natthamn.

Det varma fina vädret fortsatte, vilket ledde till svaga vindar. Så det blev både motor o segel till Helsingborg via Anholt. På Anholt träffade vi en familj i en norsk Forgus 36, Giska IV. Det var kul att jämföra våra båtar.

image

Två Forgusar.

image

Kryssningsfartyg i Kattegatt.

image

I Helsinborg, efter 805 distans, tog supergastarna Amie och Robban tåget hem. Vem ska nu koka gröten varje morgon?

Det märks verkligen att Skandinavien berörs av ett högtryck. Nu tuffar vi i härlig värme (26 gr i vattnet) efter svenska sydkusten. Tyvärr utan vind.

image

Öresundsbron.

image

Gislövsläge.

Resten av veckan seglar vi hemåt och planerar att vara på Harö den 2 augusti.


Responses

 1. Ship O’hoy Moana!
  Det var mange fine bilder fra en flott tur til Skottland!
  Og gøy å se bilde av Gisken IV også 🙂
  Hilsen Håvard & Silje

  • Tja Gisken IV,
   Kul att ni kollar bilderna. Vi kom till Ingarö i lördags. Hör av er om ni skulle komma till Stockholms skärgård. Vi bor vid sidan om vägen in till Stockholm.
   Segla väl!
   Eva & Tobbe


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: